Beskrivelse Guatemala

Når du kommer til Guatemala, bliver du mødt af en kæmpe farveeksplosion, som fanger dine øjne i alle retninger; markeder, de traditionelle maya-dragter, busserne, musikken og stemninger som både oser af liv, tempo og tilbagelænethed. Det er som om at her aldrig er helt stille – der er altid en hund der gør, en hane der galer eller nogle børn som griner eller græder.

Mellemamerikas mest folkerige land kaldes også ”landet med evigt forår”, hvilket er meget sigende for landets natur. Guatemala har en meget varieret natur. Du kan se tropisk regnskov, såvel som sumpområder og tåget højland på bare få timers kørsel. Guatemala grænser op til både Stillehavet og det Caribiske hav, hvilket på nationens flag er symboliseret ved de to blå legemer. Derudover fremviser de to bjergkæder, hvorimellem højlandet findes, 33 vulkaner, hvoraf fire er aktive.

Befolkningen er meget mangfoldig. Godt halvdelen af Guatemalas godt 13 millioner indbyggere er af maya-indiansk afstamning. 40-45 % er ”ladinos”, hvilket er guatemalanernes eget udtryk for en person, der både har indianske og hvide forfædre. De sidste 5-10 % rummer et mindretal af hvide, personer af asiatisk oprindelse og den sorte minoritet ”garífunas”, der er efterkommere af afrikanske slaver. Grundet den specielle folkesammensætning tales der mere end 23 sprog i Guatemala.

Guatemala har ikke bare Mellemamerikas største befolkning, men også den fattigste. Det skønnes, at omkring 52 % af landets indbyggere lever i fattigdom, og hele 15,2 % i ekstrem fattigdom. Og når man dertil lægger, en gennemsnitlig børnedødelighed på 26 børn pr. 1000 nyfødte inden de er fyldt et år, samt at en analfabetismen er på 31 %, er det tydeligt, at Guatemala står foran store udfordringer.

Den svære fattigdom hænger tæt sammen med landets historie. I 1996 sluttede en 36 år gammel borgerkrig mellem guerillaer og det amerikansk støttede militær. Krigen kostede mere end 200.000 mennesker livet, hvor mere end én million mistede deres hjem, mens tusinder forsvandt sporløst. Det var især landets indianske befolkning der led, da det skønnes at 83 % af ofrene tilhørte mayabefolkningen.

Guatemala er et land fuld af kontraster. Som rejsende i Guatemala er der nok af smukke og spændende attraktioner at se, og som volontør er der nok af gode projekter og agendaer at tage fat på.

Læs mere om:
Rejseforløb i Guatemala
Mundo’s projekter i Guatemala
Mundo’s rejsebreve og evalueringer om Guatemala

Eksterne links:
Ibis.dk
U-landsnyt.dk