Evaluering fra Mia 2015

Første månede i San Juan.
Det var hårdt de første dage, og komme ind i en familie og føle sig lidt i vejen for det hele. Det var lidt svært at komme ind i en familie der alle er gamle, for det er altid noget andet at komme ind i en familie med børn. Der behøver ikke sproget være der, man kan altid lege. Men at komme ind i en familie der det var virkelig mange mennesker og alle voksne, gjorde starten lidt hård. Jeg brugte meget tid på værelset, fordi jeg følte det ikke var tid til at være sammen familien. Men en dag bestemte jeg mig for at gøre mit for at komme tættere på familien, så jeg satte mig ind ved spisebordet og gjorde mine lektier. Det skabte en lille samtale, nogen andre dage så sat jeg på mit værelset, men med døren åben så de altid var velkommen til at snakke med mig. Lidt efter lidt ble ALT meget bedre i familien, for jeg fandt ud at jeg også nok skulle give lidt af mig selv. Så opholdet i San Juan blev helt fantastisk, og sidder i dag efter 5 og en halv måned i Guatemala med en guatemalsk familie.

4 uger med spanskskole.
Det var intensivt og hårdt til tider, fordi man også boede hos en familie man skulle tilpasse sig, man mødte en helt ny kultur, og alle de indtryk man fik hver dag. Men det var nogen rigtig dygtige lærere, og virkelig dejligt at man havde en og en undervisning, for det gjorde at man fik tilpasset det efter sin egen kundskab. En anden ting jeg godt kunne li med skolen, var at man byttet lærer efter 2 uger.. Fordi efter to uger med samme lærer 4 timer hver dag, blev hårdt.. Jeg følte heller ikke jeg kom videre, at man blev bare ved med det samme hele tiden. Men den dag jeg fik ny lærer var det mange lys som gik op for mig, fordi man får det ind på fra en anden på en anden måde.. Så har man to måder at lære det på, og det hjælper rigtig meget.
Det er rigtig godt at skolen havde daglig aktiviteter, selv om jeg ikke var med til aktiviterne, men det var rigtig godt, hvis man nu rejser alene og vil få sig nogen nye venner.
Jeg kunne også godt lide weekend turene skolen tilbyde, man fik se en hel masse på kort tid!

Praktikken.
Med de få oplysninger der står på hjemmesiden til mondo, fik jeg interesse for Gods child projektet. Projektet har virkelig mange spænende og gode områder at komme ud i, alt fra skolen, social work – der man besøgte familier rundt omkring i “nærområdet” til herberget m.m.. Etter en uge der man fik prøve det hele, valgte jeg mig for at være i skolen, på herberget og være med social work to ganger om ugen. Det var virkelig spænende og jeg lærte en del.. MEN… Det at være student og stille nogen få krav, og få de tider man vil i forhold til sine læringsmål var ikke så nemt. Vi ble set på som frivillige, der bare kommer og ikke gør rigtig noget. Det var hårdt at hele tiden si at man ikke var frivillig, at man var her for at lære, men også komme med ny kundskab. Vi ble så fortalt at vi kunne have engelsk med børnene, men så gik pludselig ikke det. Men jeg var meget i skolen, og jeg så hvordan idrætten var, så sa jeg at jeg gerne ville tage over idrætten og komme ind med nye ideer og det ikke hele tiden var fodbold som så og si kun drengene kunne li. Så blev jeg pludselig hørt og fik alle klasserne, samt engelsk klasser med de yngste. Igen skulle jeg byde mere på mig selv, og sælge mig på en måde for at blive set. Så det hele gik rigtig godt, og jeg var rimelig tilfreds med mit ophold i Guatemala igennem jer (Mondo). Det er hårdt at være student på et sted der de ikke forventer noget af en, og ikke helt ved hvad de kan tilbyde en. Men det at bare stå på sit og vise de noget uden at needværge på deres måde at gøre ting på, lærte jeg meget af og kom rimelig langt. Jeg vil så anbefale Gods child til fremtidlige studenter, men at de skal vide hvordan det er og at man skal virkelig sette foden ned for at komme frem med hvad man vil lave. Vil også anbefale jer, til at når man besøger projektet for første gang med sprogskolen, at det skal være en med der kan forklare tydeligt at en er studerende og forklare de ens mening med at være der. Som skrevet, så fik jeg ansvaret for idrætten og har nu givet det videre til en ny frivillig som var ivrig, så håber det er noget de bliver ved med.

Guatemala
Guatemala er et fantastisk land, og det er rigtig meget at se. De har mange gode ting, men desværre har de virkelig mange dårlige sider. Det er et farlig land, og man skal passe på.. Jeg lærte fort at tage mine forhåndsregler, men jeg passet på at ikke virke bange for så bliver man hurtig et nemt offer. Antigua er en rigtig flot by, mange turkstattraksjoner.. MEN… det skal sies at det noget andet at bo der i 5-6 måneder end at være der i 1-2 måneder. Jeg savnet det i info møde med Helene, høre om begge sider af landet – de gode og dårlig sider, samt. det at “bo” i Guatemala og ikke bare turistsiden.
Til fremtidlige studenter:
I helhed er det et fantastisk sted at være i praktik, men man skal stille nogen krav til dem, ligesom projektet skal stille mere krav til en studerende. Stå på dit, og sælg dit “produkt” hvad du vil gøre og forklare hvorfor. De er åbne for det meste, så ikke vær genert.