Evaluering Maria 2009

Jeg har været på sprogskole i 4 uger Cuenca og i praktik på Galapagos i 13 uger.

Under planlægningen af turen fik jeg relevant hjælp fra Mundo (Anne), under turen havde jeg mere med Nueves Horizontes (Laura) at gøre. – Både Anne og Laura har været en stor hjælp, – det var rart, at have dem i ryggen under opholdet.

Quito
Da vi ankom til Quito, blev vi hentet i lufthavnen af Javier, som kørte os til et hotel. Javier kommunikerede ikke ret meget med os, og faktisk nåede vi ikke engang at opfatte, at han var fra sprogskolen, før han var væk igen. Hotellet var dyrt og dårligt, og der var en del forvirring omkring busbilletter til Cuenca og værtsfamilie i Cuenca, det hele bar præg af dårlig kommunikation, og vi fik en meget forvirrende start på vores tur.

Sprogskolen og familien i Cuenca
Vi boede hos en familie, som tog varmt imod os, og vi følte os hjemme i deres hus med det samme. Maden var upåklagelig, og der var nok af den. Jeg havde min mand og vores 2 børn med, og vi havde hele den øverste etage i huset for os selv, så vi havde masser af plads. Familien var hjælpsom og hyggelig, og vi havde en god måned i Cuenca.

På sprogskolen havde jeg 4 timers spanskundervisning om dagen. Det var enetimer med en lærer, der var velforberedt og kompetent. Jeg kunne lidt spansk i forvejen men blev meget bedre af de 4 ugers intensiv undervisning. Desværre var jeg syg i 3 dage, og da jeg fandt ud af at min lærer ikke fik løn for de dage, hvor jeg ikke havde været i skole, førte det til en længere (og ret ubehagelig) diskussion med Gabriella (som vidst nok er en af ejerne af skolen). Jeg forlangte at min lærer blev betalt for de dage, da jeg jo havde betalt for de dage. Dette ville hun på ingen måde være med til, og jeg kunne heller ikke selv få pengene, så jeg kunne give dem til min lærer. Gabriella blev vred og ret grov, og jeg synes, at det var ubehageligt og helt urimeligt.. Jeg snakkede med andre studerende på skolen, som fortalte, at skolen skyldte nogle af lærerne løn, og der var også problemer i nogle af de familier, som andre studerende var indkvarteret hos. Det virkede som en pengemaskine for de få (Gabriella og hendes familie!)  Jeg havde en god og hyggelig lærer men tog fra skolen med en rigtig dårlig fornemmelse…

Galapagos
På Galapagos boede vi i “Casa de Nelly”, som er et stort hus, hvor “familien Nelly” bor i stueetagen og resten af huset er lejet ud til volontører. Vi fik tildelt en stor lejlighed med masser af plads, og fra tagterrassen var der fin udsigt over Stillehavet.. Nelly og resten af familien var hjælpsomme og hyggelige. Familien havde 4 børn, hvoraf 2 af dem var på alder med vores. – Der udviklede sig til et varmt venskab mellem vores drenge og Nellys drenge, og vi var ude at sejle og snorkle med familien og oppe på deres farm flere gange. – Derudover er Galapagos et meget børnevenligt sted, og overalt blev vi mødt med interesse og venlighed.

Projektet & udfordringer
Jeg var i praktik/volontør på Escuela Pedro Pablo i 3 måneder.

Mine arbejdsopgaver bestod i at undervise i kreative fag og engelsk. Jeg havde alle klassetrin fra

2. klasse – 10. klasse (fra 6 år – 15 år). I kreative fag var klasserne kønsopdelt, og jeg var primært tilknyttet pigerne. Det skete, at jeg var alene om undervisningen, men oftest underviste jeg i samarbejde med klassens lærere.

I kreative fag underviste vi i håndarbejde, broderi, tegning, maling mm.

Jeg synes, at jeg opnåede et godt samarbejde med mine kolleger, og det har været lærerigt og spændende at få indsigt i en anden kultur men til tider også kompliceret og svært.

Da jeg ankom, var mit ophold ikke nærmere organiseret eller struktureret, og der gik en del tid med at vente på de lærere, jeg skulle snakke med og tilrettelægge mine arbejdstider med. Jeg havde ikke indtryk af, at de ventede mig, hvilket overraskede mig lidt.. Det betød også, at jeg selv måtte tage initiativ og tilrettelægge projektet. Det var selvfølgelig rart selv at være med til at planlægge og definere egne arbejdsopgaver men også lidt af en mundfuld sådan at blive kastet ud i..

Jeg oplevede en høj tolerance overfor støj og uro især i engelsktimerne, hvilket indimellem fik mig til at tænke på, om læring overhovedet var muligt i det miljø..?

Til sidst vil jeg nævne, at jeg selvfølgelig til tider stødte på sprogvanskeligheder, – at jeg engang imellem havde svært at formidle mine tanker og idéer på spansk.

Afslutning
Det har været spændende og lærerigt at opleve en anden kultur og en stor oplevelse at rejse på denne måde som familie. Alt i alt har vi haft en fantastisk tur hele familien, som vi aldrig glemmer.