Rejsebrev/Evaluering Line Feb- Juli 2012

D. 22.02.12

Jeg har nu været i Guatemala i næsten en måned, og sikke en måned. Der er så mange nye indtryk og nye ting man skal forholde sig til – kulturen, sproget, maden, det er så fantastisk at opleve en anden kultur.

Starten på min rejse startede ikke helt optimalt. Lige fra jeg gik på flyet i Kastrup blev vi forsinket, det passede lige med at det var den weekend det begyndte at sne i Danmark. Det var rigtig uheldigt og det endte med at jeg ikke nåede mit fly i Miami til Guatemala. Lige i situationen var det ikke ret sjovt, men jeg kom da frem alligvel, trods alt.

I lufthavnen i Guatemala City, hovedstaden, stod en mand fra sprogskolen, Leonel og tog imod mig. Han havde et skilt med mit navn. Han kørte mig fra Guatemala City til San Juan del obispo, den by jeg bor i nu. Her ventede moren fra den familie jeg bor ved. Som sagt bor jeg i San Juan del Obispo, det er en lille by der ligger ca. 20 minutter i bus fra Antigua. Herude går jeg også på sprogskole sammen med de andre danske pædagogstuderende. Vi er 7 i det hele, 4 fra København og 2 fra Thisted pædagogseminarium og mig fra Århus.

I de første 3 uger gik vi på sprogskolen fra kl 13-17, og kunne deltage i aktiviteter om formiddagen, aktiviteter som sprogskolen arrangerer. Her i den sidste uge går vi i skole fra 8-12 og kan deltage i aktiviteterne om eftermiddagen. Aktiviteterne er frivillige, men en rigtig god mulighed for at komme ud og se forskellige ting. Første dag var der rundvisning i Antigua, hvor vi fik vidst de gode restaurenter og de gode og sikre steder for at hæve penge. Så har vi været på en tur op til et udsigtspunkt over Antigua, vi har besøgt en plantage med makadenien nødder og vi har været på et museeum med Jada sten.

I weekenden har man mulighed for at tage på nogle forskellige ture. Den første weekend blev jeg og 2 andre danskere her i byen og så os lidt omkring. Weekenden efter tog vi på tur til Laga de Atitlan, en sø der ligger ca. 3 timers kørsel herfra. Det er en rigtig flot sø, med vulkaner rundt om. I den kommende weekend tager vi til Monterrico. I Monterrico skulle der være en super flot strand med sort sand. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme derhen.

Jeg skal lige huske at fortælle om maden, det er altid en vigtig del. Her hos familien får jeg rigtig god mad, de er gode til at opfange hvad jeg kan lide og hvad jeg ikke er så glad for. Til morgenmad får jeg frugt og cornflakes, eller havregrød, tror jeg nok det er. Til frokost spiser de varmt mad, jeg har både fået suppe, ris, kartofler, masse grøntsager og kød, og her er der altid tortillas til. De er super gode. Tortillas og noget der hedder Frijoles, (brune bønner der er moste) er rigtig guatemalansk mad. Jeg kan ikke desværre ikke så godt lide frojoles, og det griner de lidt af, fordi der er så mange i Guatemala der spiser det. Til aftensmad får de lidt lettere mad, nu de spiser varmt mad til middag. Jeg har både fået pasta, grøntsager, nachos, advokado, og mange andre forskellige ting. Så er der gerne børd og ost til. Jeg har ikke noget at klage over, de laver rigtig lækkert mad her i min familie.

Torsdag d. 1 marts skal jeg starte på mit projekt, projektet er Hogres Communitarios, Chulos con Choculates. Jeg har endnu ikke besøgt projektet men skal ud og se det på fredag sammen med min lærer fra sprogskolen. Jeg fortæller meget mere om projeket i næste rejsebrev. Men jeg ser meget frem til at starte derude. Projektet ligger i Santa Maria de Jesus, det skulle ligge 10-15 minutter i bus her fra San Juan del obispo.

Det var så min første måned i Guatemala, jeg synes hurtigt man er faldet til, og her er rigtig dejligt at være, så nu ser jeg frem til at starte på mit projekt her d. 1 marts.

Venlig hilsen Line

Så er det blevet tid til turens trejde rejsebrev. Det betyder samtidig at jeg nu har været her i Guatemala i halvdelen af tiden. På den ene side synes jeg godt jeg kan mærke, at jeg har været her i 3 måneder, synes jeg har været afsted i lang tid. På den anden side, synes jeg det er mærkeligt at tænke på, at halvdelen af tiden faktisk allerede er gået. 3 måneder tilbage – tiden flyver afsted.

April måned startede med Semana Santa. Det er den uge, hvor vi derhjemme har Påske. Det er en meget vigtig uge for dem her over. Det er samtidig en uge, hvor byen tiltrækker turister fra hele verden. Alle hoteller er optaget meget lang tid i forvejen, og de er nok allerede optaget til næste års Semana Santa. I denne uge foregår der en masse proffessioner. Det er en slags optog, hvor mænd og drenge er iført lilla og sorte kapper. Ca. 80 mænd bærer en kæmpe stor og tung Jesus figur. Det er meget svært at forklarer, men det er helt utroligt. De såkaldte proffessioner foregår hele dagen. De samme mænd kan gå rundt i byen en hel dag. De ofre sig for Gud ved at gøre dette. I denne uge var mine forældre her også. Det var rigtig sjovt for dem at opleve denne uge.

Godt nok var der mange mennesker, men det gjorde kun oplevelsen større. I starten af ugen var vi ved Lago de Atitlan, verdens flotteste sø, siges det. Den er helt sikkert rigtig flot, og jeg skal helt sikkert dertil igen. Det er en nem og overkommelig tur. Da vi var ved søen tog vi til et kæmpe stort og meget populært marked, der ligger i Chichicastenango, ca. 1 times kørsel fra Panajachel, den by vi boede i ved søen. Det er helt sikkert et marked der er hver at opleve. Om fredagen tog Mor og Far retur til Danmark efter at have været her i 2 uger. Det var et super besøg, og det var fantastisk at kunne vise dem alt det jeg går og laver herover. Det var svært at sige farvel til dem, men lige straks får jeg besøg af mine 2 søskende. De kommer tirs-dag d. 1 maj. De skal bo ved en familie er i San Juan del Obispo, præcis som mine forældre gjorde.

Sprogskolen APPE, er rigtig flinke til at hjælpe med diverse ting, og det er også dem der har hjulpet mig med at finde en familie til dem. Det er bare rigtig fornemt. I denne måned, efter mine forældre tog tilbage til Danmark, har jeg taget nogle ekstra spansktimer efter projektet. I stedet for at have fri kl. 14 fra projektet, har jeg taget fri kl. 12, for at være hjemme 12.30 til middagsmad og så til spanskundervising kl 13-16.30. Det er en rigtig lang og hård dag, men jeg tror det er godt givet ud. Jeg fortryder at jeg ikke fortsatte med det en gang i uge efter den måned jeg gik på sprogskole. Det ville have været rigtig godt. Jeg var afsted to dage i sidste uge, og har været afsted to dage i denne uge også. Jeg var så heldig at få min ”gamle”  lærer, ham jeg havde de sidste to uger på sprogskolen i februar. Han ved hvor lang jeg er og han hvad jeg kan og ikke kan. Så det er bare så fornemt det kunne lade sig gøre.

I den kommende weekend, står den på en Mexico-tur. Vi skal over grænsen for at få fornyet vores visum. Det bliver nu meget godt med en tur lidt væk. Vi tager afsted fredag og vender tilbage tirsdag eftermiddag. Så tre hele dage. Det er rigtig fint. Glæder mig til lidt afslapning ved en flot strand. Det var alt for denne gang, ser frem til en ny måned med mange nye oplevelser.

Evaluering af ophold i Guatemala

D. 12. juli 2012

 

Jeg tog til Guatemala søndag d. 29. januar 2012. Jeg skulle fra Kastrup, videre til London og derefter til Miami og endelig til Guatemala City. Turen gik desværre rigtig dårligt. Flyet i Kastrup blev forsinket, da det lige præcis var den dag det begyndte at sne her i Danmark. Det betød at alle os der skulle fra London til Miami skulle med et andet fly og derfor ikke nåede vores fly i Miami til Guatemala. Jeg skulle overnatte i Miami til næste morgen. Leonel skulle hente mig i lufthavnen i Guatemala City, så ham skulle jeg kontakte for at bede ham hente mig dagen efter på et andet tidspunkt. Det hele var rigtig frustrerende og det var rigtig hårdt at være selv på dette tidspunkt.

Heldigvis blev jeg i godt humør da jeg blev modtaget af min familie i San Juan del Obispo, som var den lille landsby jeg boede i. San Juan del Obispo ligger ca. 15 minutter fra Antigua.

Den første familie jeg boede ved bestod af en Mor, Far og 2 store drenge. De 2 drenge boede ikke hjemme, de boede i Guatemala City hvor de studerede. Jeg havde mit eget værelse og nærmest mit eget badeværelse. Standarten var meget høj hos denne familie.

Efter den første måned, februar, skulle jeg skifte familie. Den første familie var optaget i månederne efter af andre studerende. Jeg havde fået den opfattelse hjemmefra, at man havde muligheden for at blive hos sin familie hvis man ville. Så det var lidt frustrerende, og jeg måtte desværre skifte familie. Jeg synes det var rigtig træls i starten, men jeg endte med at komme hen til en familie som jeg virkelig blev glad for. Denne families standart var mere som resten af landsbyen, mere som jeg havde regnet med det ville være. Det var mere lokalt, og jeg fik meget mere ud af det, kulturmæssigt. Denne familie bestod af en Mor og 4 store piger.

Jeg går lige tilbage til februar måned, den første måned, og fortæller om sprogskolen, som jeg gik på ude i San Juan del Obispo. Hele den første måned gik jeg på sprogskole sammen med 7 andre danskere som var af sted med samme formål som mig, som pædagogstuderende. De boede også hos familier og vi gik alle på sprogskole sammen. Det var rigtig dejligt at mødes med de andre danskere. Inde i Antigua ligger den store sprogskole, hvor der går mange flere. Men det var super hyggeligt, og meget praktisk nu når vi boede herude.

Inden jeg tog til Guatemala kunne jeg ikke snakke spansk, så der ventede en stor udfordring for mig. Jeg havde øvet mig lidt hjemmefra, hvilket jeg helt klart vil anbefale. Jeg synes det gav mig lidt til at starte på. Efter sprogskole synes jeg stadigvæk sproget var rigtig svært. Jeg synes det blev bedre, ved at snakke med min familie og de voksne på projektet. Det var faktisk det der hjalp mig allermest efter sprogskolen. Nogle måneder efter tog jeg nogle ekstratimer med min lærer for at lære lidt mere. Jeg havde i starten overvejet at fortsætte lige efter sprogskolen, bare engang i ugen. Jeg var så opsat på at komme i gang på mit projekt, så jeg kom desværre væk fra ideen. Jeg kan virkelig anbefale at gøre det, jeg tror der giver rigtig meget, at man holder det ved lige, og man får også noget mere grammatik. Og tænk på hvor fedt det er at lære et nyt sprog, og så koster det ikke ret meget. Jeg har fortrudt jeg ikke fortsatte lige efter den første måned på sprogskolen.

Men når, i min anden måned, i marts måned, skulle jeg begynde på mit projekt. Jeg skulle arbejde i Santa Maria de Jesus, en by der ligger 10 minutter fra San Juan del Obispo, så det passede perfekt.

Projektet består af 30 børn fra 0-6 år. Det foregår hjemme hos en familie der har plads til et sådan projekt. Projektet er statsstøttet. På projektet er der 2 lærer tilknyttet, de har hver deres gruppe, de store børn og de små børn. Læreren hos de små børn gik på barsel umiddelbart efter den første måned. Jeg blev spurgt om jeg ville hjælpe til derinde sammen med en af køkkendamerne. Det sagde jeg naturligvis ja til. Det betød ikke, at jeg ikke var sammen med de store børn. Jeg hjalp med at børste tænder, lege, undervise og sidst med ikke mindst, bare det at være der for børnene og give dem omsorg. Jeg arbejde ca. fra. Kl. 8-14 hver dag, nogle gange mere, nogle gange mindre. Jeg var rigtig glad for mit projekt, og jeg savner dem rigtig meget.

Som sagt arbejdede jeg hver dag, fra mandag til fredag på projektet. Det betød at weekenderne kunne bruges til at opleve resten af Guatemala. Jeg var ofte på nogle ture sammen med de andre danskere.

Efter 3 måneder skulle vi have fornyet vores visum, derfor tog jeg til Mexico sammen med 3 af de andre danskere. Vi var af sted i 4 dage. Vi var i Tapachula, en stor by der ligger tæt på Guatemala. Jeg var ikke vildt imponeret af stedet. Senere i mit ophold var jeg et smut i Belize, dette var til gengæld vildt fantastisk. Jeg ville have taget til Belize i stedet for Mexico, hvis jeg havde vidst bedre. Men nu fik jeg på den anden side også set lidt af Mexico.

Som jeg nævnte før, så boede vi alle sammen i den lille landsby, San Juan del Obispo. Jeg var rigtig glad for at bo der, og det passede godt i forhold til mit projekt. Jeg følte virkelig man fik kulturen ind under huden og lærte hvordan deres hverdag foregik. 4 af de andre danskere, 2 piger og 2 drenge, valgte efter små 4 måneder at flytte ind til Antigua, hvor de fandt en lejlighed de kunne bo i.

Jeg kan godt forstå de ville derind og bo, da det gjorde det lidt nemmere, så man var fri for at skulle med bus til San Juan del Obispo, men jeg foretrak det andet frem for, og jeg var så glad for min familie, at jeg gerne vil blive boende.

Alt i alt, kan jeg kun sige, at jeg har haft en helt igennem fantastisk tur. Det er helt vildt at møde en anden kultur på den måde, det er helt klart den bedste måde at møde et andet land på. At lære deres sprog og leve som dem.

Det kan være du er den næste der tager af sted til det dejlige Guatemala – hvis det er, så ha’ en rigtig god tur!

 

Kærlig hilsen

Line Haller