Evaluering Charlotte Marts 2012

Jeg har været i praktik i Guatemala, og var afsted fra 27.juli – 30. januar 2012. Det var seks helt fantastiske måneder og jeg vil råde enhver som overvejer det samme, til at gøre det. Guatemala er et smukt og gribende land med en venligt og spændende folkefærd. Hvad mere kan man ønske sig? Jeg kan hvertfald godt forstå hvorfor folk vender tilbage!

Værtsfamilien
I Guatemala lufthavn blev vi hentet af en chauffør som gav os en vanvittig køretur til San Juan Del Obispo, for foden af en vulkan. En virkelig hyggelig landsby og et godt sted at møde kulturen fra første dag. Ankomsten hos familien var en meget spændende, speciel og grænseoverskridende scene. Jeg kunne ca 3 ord på spansk og de kunne ca de samme 3 ord på engelsk. Så vi smilede og benyttede os af masser kropssprog og jeg fik sagt meget få ting ved hjælp af min ordbog. Men sprogskolen hjalp meget hurtigt på mit spanske og det hænger bedre fast i hukommelsen, når man også øver det der hjemme. Det gik derfor forholdsvist hurtigt med at lære det spanske.

Familien bestod af et ægtepar og to ældre drenge, de var alle virkelig venlige, åbne og interesserede. Jeg fik mit eget værelse og mad tre gange om dagen. De var så søde ved mig og maden var meget bedre end jeg havde turde forvente. Mit værelse var fint og ligeledes var toilet og bad. Selvfølgelig er det ikke et flot hotelværelse, men det andet er bedre hyggeligere og mere ægte. Det var virkelig en rigtig god måned hos familien.

Sprogskolen
Det var herligt at lande i landet, begynde at lære sproget et sted hvor det virkelig giver mening, (sådan hænger ting bedre fast i mit hoved). Vi var en elev til en lære og der er undervisning fra 8-12. Begge mine lærer var rigtig gode og hyggelige og hjalp mig godt på vej med sproget. Sprogskolen var hvert fald nødvendig for mig og bestemt en god oplevelse.

Hver eftermiddag var der sociale arrangementer for eleverne fra San Juan (som kun var os fire) og eleverne fra den store skole i Antigua. Arrangementerne bestod af kultur og oplevelser f.eks. i form af visit på smykkerværksted, kaffefarm, musikmuseeum, ruiner, kirker, rundvisning i byen, danselektioner og vandretur på vulkanen Pacaya! Det er et fedt og frivilligt tilbud og her er forholdvis mange unge mennesker. Hyggeligt.

Gennem vores sidste fire måneder i Guatemala, har skolen stillet en lærer/vejleder til rådighed til et månedligt møde. De har fulgt op på hvordan vi har det i praktikken, og vi har lettet hjertet om frustrationer. Det har været trygt og læren har kunne give os svar på kulturelle spørgsmål.

Antigua
Efter en måned hos den lokal familie, flyttede mine tre medstuderende og jeg, sammen i en lejlighed i Antigua (det er nemt at finde en lejlighed når man er kommet til byen). Jeg kendte de tre andre hjemme fra og det var vores plan at flytte sammen fra begyndelsen. Det har fungeret godt og det har virkelig været rart at have nogle forstående mennesker omkring sig, som ville lytte til frustrationer, gode oplevelser osv.

Antigua er en fantastisk hyggelig by, som bærer præg af at have været en spansk koloni og som er meget charmerende med brustensgader og gamle ruiner. Byen er utrolig smuk og der er masser hyggelige caféer, mulighed for at shoppe lidt og så er der overraskende meget gang i nattelivet. Hvis man søger fester, kan man få det hver dag.

Praktikken
Jeg startede i praktik d. 29 august, i en institution for børn mellem 1 og 6 år. Jeg arbejdede for organisationen Hogares communitarios, SOSEP og institutionen lå i en nabolandsby til Antigua, kaldet Pastores. Praktikken bød på en god blanding af glæde, smil og leg, men også kaos, frustrationer og udfordringer på mange måder. Børnene var VIRKELIG skønne, søde, smukke og sjove, og så er de negative ting jo ikke nær så vigtigt. Men de har brug for omsorg, nærvær og udvikling, og det er rart at føle at man kan gøre en forskel. Der er ikke mange knus, anerkendelse og leg fra de voksnes side. Så det er ærligtalt et hit med et hvidt menneske som vil lege, grine, slås, tumle, stå på hænder, undervise, lytte, trøste og give 50 pandekage-kolbøtter om dagen.

Institutionen var et år gammel og der er ikke doneret penge siden åbningen, hvilket resulterer i at der næsten ikke er noget legetøj. Jeg måtte altid tænke kreativt og har leget mange lege med græsstrå og lignende.

Under vores praktik har vi været præget af den dårlige økonomiske situation i Guatemala. Staten har ikke givet penge til organisationen og institutionerne har derfor været præget af lukeninger. Det er problematisk og jeg håber at den ny præsident kan rette op på det.

Personale situationen i min institution har ligeledes været meget kaotisk under min praktikperiode. Jeg har haft utrolig meget ansvar fra første dag og efter 1,5 måneds praktik fyrede de en lærerinde og derefter stod jeg for alt undervisning af de storebørn. Det har været virkelig spændende men også meget krævende.

Hverdagen i praktikken gik med omsorg og hygge med børnene. Jeg mødte kl 8 og gik mellem kl. 14 og kl. 17 alt efter hvordan det passede og hvad jeg havde lyst til. Jeg forberedt undervisning til hver eneste dag og stod selv for indkøb af de materialer jeg skulle brug (Dog hjælper MUNDO til med dette budget). Jeg lagde meget vægt på læring via leg, hvilket udfoldede sig i mange kreative projekter og lege. Vi har malet landkort, lavet æggebaker til larver, toiletruller til nisser, leget med modelervoks, lavet sokkedukker, leget med tal, danset til musik osv. Kun fantasien satte grænser på mit praktiksted, hvor der var masser plads til at udfolde sine ideer, hvis man selv brændte for det.

Facts jeg har lært om folket og landet

  • Man spiser med gaffel og totilla og ikke kniv og gaffel.
  • Man smider ikke toiletpapir i toilettet.
  • Man fyrer gerne 5 kanonslag af om dagen.
  • De ret så seje lokale busser kaldet “camjonetta’er” er gamle amerikanske skolebusser, som vi kender det fra filmene. Der står stadig skilte med: “Your children is our safty” og regler for opførsel i skolebusser.
  • Alle festlige steder, diskoteker osv, lukker kl. 01.
  • Rom er nærmest billigere end cola, en rom og cola er derfor ikke mørk men gennemsigtig.
  • 500 g jordbær koster ca 3 kr
  • Kantsten er ca 40 cm høje, så man måske kan have tørre fødder hjem når det VIRKELIG regner
  • Man ser snildt 5 patruljerende politibiler på 3 min i Antigua

    

 

Eventyr
Praktikken var en fantastisk oplevelse i sig selv, men opholdet har givet mig utallige andre oplevelser med som jeg vil huske for livet. På vores seks måneders eventyr havde vi 5 dage i Miami, 10 dage på Cuba, 7 dage i Honduras, 10 dage i Belize og 16 dage i Mexico. Vi har set ubeskrivelig smuk natur, besteget vulkaner, sejlet kajak, hoppet fra klipper, redet på heste, badet i vandfald, snorklet med hajer, skildpadder og rokker, dykket i grotter og deltaget i mange fantastiske kulturoplevelser og traditioner som jul, valgkamp og nationaldag.

Mundo
Personligt tænker jeg at Mundo var med til at afgøre min endelig beslutning om destination. Når man som pædagogstuderende tager i udlandspraktik kan det være på bekostning af at modtage vejledning på praktikstedet, ligeledes er der mange destinationer som ikke har nogen kontakt til danmark. Mundo har for mig spillet en tryghedsrolle, vi fik et effektivt infomøde inden afgang, de frivillige har selv været i Guatemala og kender mere til det end skolens vejleder osv, jeg har altid fået en god og lynhurtig besvarelse på mine mails. Mundo har stået for transport fra lufthavn, værtsfamilie, sprogskole og kontakt til praktikstedet, hvilket gør kulturchokket mere overskueligt. Ligeledes støtter Mundo økonomisk op om nogle projekter i praktikken, hvilket gør mulighederne lidt større. Jeg giver Mundo 5 stjerne og vil varmt anbefale at tage af sted i deres selskab.

Jeg har virkelig haft det godt (og det takker jeg blandt andet Mundo for), Guatemala er FANTASTISK!

De bedste hilsner, Charlotte Hedevang Nielsen

Hvis du har spørgsmål eller lyst at høre mere så skriv på: Charlotte_h_n@hotmail.com